Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Alles over Natuurlijk Bekappen

De vraag naar het "Natuurlijk bekappen" of "Natural hoofcare" wordt alsmaar groter. Tijdens mijn opleiding in Amerika heb ik verschillende paarden (die in het wild gevangen waren en die vervolgens door de staat worden toegewezen aan nieuwe eigenaars) moeten observeren en behandelen. Het fijne hieraan was dat er niets hoefde te gebeuren. Deze paarden hadden reeds nette hoeven, en toch was er nooit een hoefsmid aan te pas gekomen!!!. Dit heeft mij ook tot nadenken gebracht. Eenmaal terug thuis ben ik in contact gekomen met "Natuurlijk bekappen" bij onze noorderburen. Ik heb me dan verdiept in de theorie van Frans Veldeman en Ilona Kooistra. Gans deze theorie is onderbouwd door wetenschappelijke onderzoeken op wilde paarden, op zowel levende dieren als kadavers.

Ik heb onder leiding van Piet Loof deze manier van hoefverzorging volledig bestudeerd. In theorie is deze "manier van werken" tegen mijn eigen winkel als hoefsmid.  Niets is minder waar.  Natuurlijk is hun betrachting om paarden volledig ijzervrij zo ver te krijgen dat evenredige prestaties kunnen bereikt worden als soortgenoten mét ijzers. En veel is mogelijk, maar dit blijft uiteindelijk de keuze van de eigenaar. Geduld en intensief trainen vormen hierbij zeker de hoofdmoot!

Ook door het natuurlijk bekappen is het mogelijk om gevoeligheid te voorkomen en op te lossen. Ook kreupelheid en hoefziekten (hoefkatrolontsteking, bevangenheid, ...) kunnen hiermee behandeld worden.

Als hoefsmid is deze ervaring mooi meegenomen. Uiteindelijk sluit het natuurlijk bekappen nauw aan bij de Amerikaanse bekappingswijze.

Helaas stopt het hier niet bij. Het pakket "natuurlijk bekappen" is een maar een onderdeeltje van een levensstijl. Er komt veel meer bij kijken dan dat ik uw paardenvoeten "natuurlijk" kom bekappen. Het vergt enorm veel inzet van de eigenaar ook, en dan merk ik vaak dat het schoentje daar wringt!

Ik wil in enkele eenvoudige regels uitleggen wat de terminologie inhoudt: De term "natuurlijk bekappen" slaat op een benadering van de hoedanigheid van de hoeven van een paard in de vrije natuur. Hiervoor hebben we een ijzeren discipline nodig. Om te beginnen werken met een schuilstal. Het paard moet volledig uit vrije beweging kunnen gaan schuilen. U zal zien dat het zelden hieronder  vertoeft. U gaat dagelijks (maximaal om de week) de hoeven van uw paard een beetje bijraspen. Dit is uiteindelijk ook wat het paard in de vrije natuur ondervindt als het zijn dagelijkse kilometers afmaalt. U zorgt best ook voor een kleine afgesloten ruimte (4 op 4 meter) binnen uw paddock dat u vult met kiezel. Hier geeft u uw paard zijn dagelijkse portie voedsel, liefst meermaals per dag. De kiezel zal ondertussen zijn zolen masseren, en dus hard maken! Zo traint u uw paard om blootvoets ruwere ondergrond te kunnen trotseren. Als u dit gedisciplineerd oplegt aan uw paard, dan kunnen we beginnen spreken over natuurlijk bekappen, en dan ben ik de persoon om u daarin te begeleiden. Veel meer informatie kan ik u aanbieden op één van mijn cursussen verder besproken onder de pagina "Cursus natuurlijk bekappen" Succes!